Stadspaleis Hof van Busleyden en tuinen
Het Hof van Busleyden is een knap voorbeeld van de typische adelarchitectuur uit de 15e en 16e eeuw in de Lage Landen. Doorheen de jaren kreeg het stadspaleis verschillende invullingen: van statige privéwoning met weelderige tuinen tot pandjeshuis voor de armen. Vandaag huisvest het Museum Hof van Busleyden, vernoemd naar de allereerste bewoner van het huis.
Hiëronymus van Busleyden, eerste bouwheer van dit huis
Het verhaal van dit stadspaleis gaat terug tot 1496. In dat jaar koopt Frans van Busleyden een woning in de Koestraat in Mechelen. De stad is op dat moment het bruisende centrum van het Bourgondische rijk. Wanneer Frans in 1502 sterft, komt zijn woning in het bezit van zijn drie broers. Een paar jaar later, in 1506, koopt Hiëronymus van Busleyden zijn broers uit. Hij is dan net aangesteld als raadslid van de Grote Raad, het hoogste rechtscollege van die tijd, en wil een eigen residentie om gasten in stijl te ontvangen.
Kort na zijn aankoop begint Hiëronymus zijn stadspaleis uit te breiden. Met hulp van de beroemde architectenfamilie Keldermans bouwt hij de woning uit tot een gebouw met twee hoofdvleugels, tuin, stal, opslagplaats en bediendenverblijf. Aan de buitenzijde vormt een mooie open galerij de verbinding tussen oud en nieuw: ze zorgt voor een doorgang van de tuin naar de binnenkoer, en verbindt zo het oudste en het nieuwste deel van de woning.
In 1508 is de bouw van de nieuwe vleugel voltooid. Nadien volgt de aanleg van de grote tuin. Die geeft rechtstreeks toegang tot de meeste publieke ruimtes in de woning. Zo wandel je direct de eetkamer in, de belangrijkste ontvangstruimte in het stadspaleis. Naarmate je de woning verder binnengaat, krijgen de vertrekken een intiemere sfeer.
Humanistisch stadspaleis
Als humanist bouwt Busleyden actief aan een internationaal netwerk. Hij ontvangt gasten met namen die ons tot vandaag vertrouwd in de oren klinken, zoals Erasmus en Thomas More. Een bijzondere ruimte in het Hof van Busleyden is het hypocaustum. Het is een vertrek dat je vandaag nog steeds kan bezoeken. Het hoogtepunt in deze kamer zijn de prachtige muurschilderingen, geïnspireerd op Italiaanse voorbeelden. Ze tonen mythologische taferelen uit de Oudheid en verhalen uit de Bijbel. De thematiek van de fresco’s levert ongetwijfeld gespreksstof op voor de urenlange gesprekken die er plaatsvinden.